Jak żurawina pomaga ograniczyć kryzys antybiotykooporności

Antybiotyki, podstawa leczenia zakażeń bakteryjnych zarówno u ludzi, jak i zwierząt, tracą swoją skuteczność. Przyczyną jest naturalna zdolność bakterii do rozwijania odporności, a nadużywanie antybiotyków doprowadziło do pojawienia się opornych na leki „superbakterii”. Zjawisko to stanowi poważne wyzwanie dla systemów opieki zdrowotnej w Europie i na świecie, a dodatkowo nasila je swobodny ruch międzynarodowy, przeludnienie, globalna migracja i złe warunki sanitarne, a to tylko niektóre z przyczyn eskalacji problemu oporności na leki.

W tym kontekście naukowcy starają się opracować innowacyjne, a czasem niekonwencjonalne rozwiązania. Naukowcy z Uniwersytetu McGill w Quebecu, we współpracy z „Institut National de la recherche scientifique” (INRS) w Montrealu postanowili zbadać potencjał żurawiny w zwalczaniu infekcji.

Ekstrakt z żurawiny zatrzymuje oporność na antybiotyki

Powszechne przekonanie, że sok żurawinowy pomaga w leczeniu zakażeń dróg moczowych skłoniło naukowców do przyjrzena się dokładniej właściwościom żurawiny. Naukowcy wybrali bakterie wywołujące zakażenia pęcherza, zapalenie płuc i bakterie wywołujące zapalenie żołądka, w tym Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa i Escherichia coli. Zastosowali ekstrakt z żurawiny w kulturach bakteryjnych i zauważyli, że te kultury bakterii były bardziej wrażliwe na antybiotyki.

Ten proces przebiega w dwóch etapach. Po pierwsze, cząsteczki żurawiny sprawiają, że błony bakteryjne są bardziej przepuszczalne, w konsekwencji więcej antybiotyku dostaje się do środka. Następnie blokują zdolność komórek do pompowania antybiotyku z powrotem, jest to mechanizm, który bakterie zwykle wykorzystują do wyeliminowania antybiotyku.

Zazwyczaj, bakterie traktowane antybiotykiem w laboratorium w końcu nabywają odporności. Ale gdy leczono je jednocześnie antybiotykiem i ekstraktem z żurawiny, nie rozwinęła się żadna odporność. To odkrycie bardzo zaskoczyło naukowców. Podwójne działanie ekstraktu z żurawiny sprawiło, że jest on skuteczny nawet przy niższych dawkach. Po odkryciu tych mechanizmów w kulturach komórkowych naukowcy powtórzyli swoje odkrycia w modelu owada. Odnotowali aktywność generowaną przez cząsteczki zwane proantocyjanidynami. Istnieje kilka różnych rodzajów proantocyjanidyn i mogą one współpracować, by skutecznie zwalczać infekcje. Wcześniejsze badania wykazały, że mogą one zapobiegać przywieraniu komórek bakteryjnych do wnętrza pęcherza moczowego, dzięki czemu zostają wypłukane, zanim infekcja rozwinie się na dobre. Te same cząsteczki zakłócają również zdolność bakterii do komunikowania się ze sobą, co jest kluczowe dla rozwoju infekcji.

Powyższe badania oznaczają, że żurawina może być ważną bronią w walce z infekcjami wywołanymi przez oporne bakterie, a problem narasta. Według Światowej Organizacji Zdrowia antybiotykooporność jest jednym z największych wyzwań zdrowia publicznego naszych czasów. W jednym z ostatnich raportów WHO ostrzega, że w 2050 r. więcej osób może stracić życie z powodu zakażeń poantybiotykoopornych niż z powodu chorób nowotworowych.

Naukowcy zaznaczają, że jest jeszcze za wcześnie by polecić sok żurawinowy jako środek leczniczy, na ten moment nie wiadomo jaka dawka jest skuteczna u ludzi. Jednak badania na zwierzętach trwają. Badacze wyrażają nadzieję, że w ramach walki z opornością na leki zmniejszą dawki antybiotyków wymaganych w medycynie i weterynarii.

 

Źródła:

Science and Technology

Medical News

European Journalism

Grafika: 123rf.com

Grafiki

Przyznane oceny
0.0

0 wszystkich ocen
Zaloguj