Poziom witaminy D w ciąży jest powiązany z IQ dziecka

 

Witamina D jest istotnym składnikiem odżywczym i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jest przekazywana dziecku w okresie życia płodowego i pomaga regulować różne procesy, w tym rozwój mózgu. Badanie opublikowane w The Journal of Nutrition wykazało, że poziom witaminy D u matek podczas ciąży jest powiązany z ilorazem inteligencji ich dzieci. To odkrycie sugeruje, że wyższy poziom witaminy D w ciąży może prowadzić do wyższych wyników IQu dzieci. Melissa Melough, główna autorka badań i naukowiec z Departamentu Zdrowia, Zachowania i Rozwoju Dziecka w Seattle (Children's Research Institute) twierdzi, że niedobór witaminy D jest powszechny zarówno w populacji ogólnej, jak i u kobiet w ciąży. Co ciekawe większe niedobory występują u czarnoskórych kobiet. „Pigment melaniny chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi, ale blokując promienie UV melanina zmniejsza również produkcję witaminy D w skórze. Z tego powodu nie byliśmy zaskoczeni, widząc w naszym badaniu wysoki poziom niedoboru witaminy D wśród czarnych kobiet w ciąży. Mimo że wiele kobiet w ciąży przyjmuje witaminę w okresie prenatalnym, może to nie rozwiązywać dostatecznie istniejącego niedoboru”- powiedziała Melough. „Mam nadzieję, że nasza praca zwiększy świadomość tego problemu, pokaże długotrwałe konsekwencje niedoboru witaminy D u dzieci, a także podkreśli, że ​​istnieją pewne grupy, na które powinniśmy zwrócić większą uwagę. Dodatkowe przyjmowanie witaminy D nie jest na ogół zalecane, ale w świetle tych badań pracownicy służby zdrowia powinni zwracać uwagę na osoby o podwyższonym ryzyku niedoboru, w tym przede wszystkim czarne kobiety”.

 

Czarnoskóre kobiety najbardziej zagrożone niedoborem

 

Według Melougha aż 80% czarnoskórych kobiet w ciąży w USA może mieć niedobór witaminy D. Spośród kobiet, które wzięły udział w badaniu, około 46% matek miało niedobór witaminy D w czasie ciąży, a ilość witaminy D była niższa wśród czarnych kobiet w porównaniu do białych. Melough i jej współpracownicy wykorzystali dane badań z Tennessee: „Warunki wpływające na rozwój neurokognitywny i uczenie się we wczesnym dzieciństwie” (CANDLE). Naukowcy z projektu CANDLE rekrutowali kobiety w ciąży do udziału w badaniu, które rozpoczęło się w 2006 r., i gromadzili informacje na temat zdrowia i rozwoju ich dzieci. Po uwzględnieniu kilku innych czynników związanych z IQ, wyższe poziomy witaminy D w ciąży wiązały się z większym IQ u dzieci w wieku od 4 do 6 lat. Chociaż badania obserwacyjne, takie jak to, nie mogą udowodnić związku przyczynowego, Melough uważa, że ​​jej odkrycia mają ważne implikacje i uzasadniają dalsze badania. „Niedobór witaminy D jest dość powszechny” - twierdzi Melough. „Uzyskanie odpowiedniej ilości witaminy D w diecie może być trudne, a nie każdy może nadrobić tę lukę poprzez ekspozycję na słońce, dlatego dobrym rozwiązaniem jest przyjmowanie suplementów”. Zalecane dzienne spożycie witaminy D to 600 jednostek międzynarodowych (IU). Średnio Amerykanie spożywają mniej niż 200 IU w swojej diecie, więc jeśli nie nadrabiają tej luki poprzez ekspozycję na słońce lub suplementację, to prawdopodobnie będą mieli niedobory. Pokarmy zawierające wyższy poziom witaminy D obejmują tłuste ryby, jaja i wzbogacone źródła, takie jak mleko krowie i płatki śniadaniowe. Potrzebne są dodatkowe badania, aby określić optymalny poziom witaminy D w ciąży. Melough uważa, że to badanie pomoże opracować zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży, zwłaszcza wśród czarnoskórych ciężarnych i osób z wysokim ryzykiem niedoboru witaminy D. Suplementacja żywieniowa i badania przesiewowe mogą mieć kluczowy wpływ na strategię zmniejszania dysproporcji zdrowotnych. Dawkę witaminy D należy ustalić razem z pediatrą, ponieważ będzie ona inna dla dziecka karmionego jedynie piersią, a inna dla dziecka karmionego mlekiem modyfikowanym, które nie rzadko w swoim składzie zawiera witaminę D.

Z kolei inne badania przekonują, że przyjmowanie witaminy D bez udziału magnezu nie przynosi większych korzyści. Magnez znajduje się w produktach takich jak: banany, fasola, szpinak, brokuły, orzechy nerkowca, żółtko jaj, mleko, grzyby, płatki owsiane, kukurydza, tofu. Warto jednak uważać, bo witaminę D można również przedawkować i wówczas mogą wystąpić wymioty, nudności, osłabienie, brak apetytu, zaburzenia pracy serca. Dlatego warto zadbać o prawidłową suplementację, oczywiście pod okiem lekarza, szczególnie podczas ciąży i w czasie karmienia piersią. Suplementacja powinna rozpocząć się nie później niż od początku drugiego trymestru ciąży. Zalecane jest kontrolowanie stężenia witaminy D we krwi, które powinno wynosić 30-50 ng/ml.

 

 

Bibliografia:

ScienceDaily

Źródło zdjęcia: pixabay.com

Grafiki

Przyznane oceny
0.0

0 wszystkich ocen
Zaloguj