Arbuzy zawierają wiele składników odżywczych, takich jak potas, witamina C i magnez. Owoc charakteryzuje się także wysoką przyswajalnością przeciwutleniaczy, w tym likopenu i l-cytruliny. Badania wykazały, że suplementy i ekstrakty z arbuza obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Jednak stosunkowo mniej badań dotyczy surowego arbuza, a te, które mamy zwykle obejmują duże ilości około 1 kg dziennie. Niemniej jednak badania wskazują również, że spożywanie owoców wiąże się z niższym poziomem cholesterolu i masy ciała, a także niższym ryzykiem raka prostaty, płuc i piersi. Dalsze badania wpływu surowego arbuza na zdrowie mogą poprawić wytyczne dietetyczne i strategie profilaktyki zdrowia kardiometabolicznego.
Przeprowadzono dwa badania, w których zbadano skutki zdrowotne spożycia arbuza. Pierwsze badanie, opublikowane w Nutrients, wykazało, że dzieci i dorośli, którzy spożywali arbuza, mieli wyższe spożycie różnych składników odżywczych, w tym błonnika pokarmowego, magnezu i potasu, niż osoby niebędące konsumentami. Mieli również niższe spożycie cukrów dodanych i nasyconych kwasów tłuszczowych. Drugie badanie, również opublikowane w Nutrients, wykazało, że picie soku z arbuza przez dwa tygodnie chroni funkcje naczyniowe.
Fani arbuza mogą mieć zdrowszą dietę
W ramach pierwszego badania naukowcy przeanalizowali dane od 56 133 osób z badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Zebrali dane między 2003 a 2018 rokiem i uwzględnili dwa 24-godzinne wywiady żywieniowe od osób w wieku od 5 do 18 lat wraz z dorosłymi. Średnie spożycie arbuza wśród dorosłych i dzieci wynosiło 125 i 162 gramów dziennie. Około 98% uczestników spożywało surowego arbuza, a 2% spożywało sok z arbuza. Analizując informacje dietetyczne, naukowcy byli w stanie oszacować ogólne spożycie składników odżywczych wśród konsumentów arbuzów i osób niebędących konsumentami. Aby zapewnić dokładność swoich wyników, kontrolowali takie czynniki, jak aktywność fizyczna, wskaźnik ubóstwa (PIR), palenie tytoniu i spożycie alkoholu. Kontrolowali również spożycie innych produktów spożywczych, w tym warzyw ogółem, owoców innych niż arbuz i spożycia nabiału. W końcu odkryli, że dzieci i dorośli konsumenci arbuza mieli o ponad 5% wyższe spożycie błonnika pokarmowego, magnezu, potasu i witaminy A. Mieli także o 5% niższe spożycie cukrów dodanych i nasyconych kwasów tłuszczowych ogółem oraz wyższe spożycie likopenu i innych karotenoidów. Naukowcy zauważyli, że ich odkrycia pokazują, że spożywanie arbuza może być również powiązane z przestrzeganiem ogólnych zaleceń żywieniowych.
W drugim badaniu naukowcy starali się lepiej zrozumieć mechanizmy biologiczne leżące u podstaw korzyści zdrowotnych arbuzów. Dysfunkcja autonomiczna, która ma miejsce, gdy nerwy autonomicznego układu nerwowego są uszkodzone, jest powiązana z rozwojem choroby kardiometabolicznej. Zmienność rytmu serca (HRV), czyli zmienność wynikająca z dwóch kolejnych uderzeń serca jest prostą i niezawodną metodą oceny dysfunkcji układu autonomicznego. Wykazano, że spożywanie dużych ilości cukru zmniejsza HRV, czynność naczyń i przepływ krwi w mikrokrążeniu. Uważa się, że efekty te są spowodowane zmniejszoną biodostępnością tlenku azotu (NO). Ponieważ arbuzy są bogate w L-cytrulinę i L-argininę, naukowcy zbadali, w jaki sposób spożywanie soku z arbuza wpływa na HRV po wysokim spożyciu glukozy. Aby to zrobić, zrekrutowali 18 zdrowych mężczyzn i kobiet, którzy mieli średnio 23 lata i średnią wagę 66 kg. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do picia 500 ml soku z arbuza lub placebo codziennie przez dwa tygodnie. W końcu naukowcy odkryli, że picie soku z arbuza chroni przed upośledzeniem HRV po wysokim spożyciu cukru. „Chociaż wiadomo, że sok z arbuza zawiera duże ilości prekursorów kwasu azotowego, zawiera również przeciwutleniacze (takie jak witamina C), które mogą również wpływać na tlenek azotu. Z tego powodu dokładny mechanizm działania soku z arbuza na kontrolę zmienności rytmu serca nie został jasno określony w tym badaniu” – powiedziała dr Kelly Johnson-Arbor, toksykolog medyczny, dyrektor współmedyczny i tymczasowy dyrektor wykonawczy w National Capital Poison Center, które nie było zaangażowane w badanie. „Pomimo że badanie to nie wykazało jednoznacznie związku między spożywaniem soku z arbuza a zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, wyniki tego badania sugerują, że należy przeprowadzić dalsze analizy, aby dokładniej ocenić ten możliwy związek”.
Bibliografia:
Źródło grafiki: pixabay.com
Więcej komentarzy...