Czy coś tak prostego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne? Najwyraźniej tak, według nowego badania przeprowadzonego na Uniwersytecie w Kopenhadze. Połączenie białek i przeciwutleniaczy podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych. Ilekroć bakterie, wirusy i inne obce substancje dostają się do organizmu, nasz układ odpornościowy reaguje, wysyłając białe krwinki i substancje chemiczne, aby zwalczyć patogeny. Ta reakcja, potocznie nazywana stanem zapalnym, pojawia się również w przypadku przeciążenia ścięgien i mięśni i jest charakterystyczna dla chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Przeciwutleniacze znane jako polifenole występują u ludzi, roślin, a także w owocach i warzywach. Ta grupa przeciwutleniaczy jest również stosowana w przemyśle spożywczym w celu spowolnienia utleniania i pogorszenia jakości żywności, a tym samym uniknięcia jełczenia. Wiadomo również, że polifenole są zdrowe dla ludzi, ponieważ pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie, który powoduje stany zapalne. Ale pozostaje wiele niewyjaśnionych kwestii na temat polifenoli. Stosunkowo niewiele badań dotyczyło tego, co dzieje się, gdy polifenole reagują z innymi cząsteczkami, takimi jak białka zmieszane z żywnością, którą następnie spożywamy. W nowym badaniu naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności we współpracy z naukowcami z Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu w Kopenhadze zbadali, jak polifenole zachowują się w połączeniu z aminokwasami, budulcem białek. Wyniki są obiecujące. „W badaniu wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące zapalenie w komórkach odpornościowych jest wzmocnione. W związku z tym można sobie wyobrazić, że ta mieszanka może mieć również korzystny wpływ na stan zapalny u ludzi. Będziemy teraz dalej to badać, początkowo na zwierzętach. Mamy nadzieję, że następnie otrzymamy fundusze na badania, które pozwolą nam określić wpływ na ludzi "- mówi profesor Marianne Nissen Lund z Wydziału Nauk o Żywności, która kierowała badaniami. Badanie zostało właśnie opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Efektywniejsze zwalczanie stanu zapalnego
Aby zbadać przeciwzapalne działanie łączenia polifenoli z białkami, naukowcy wywołali sztuczne zapalenie w komórkach odpornościowych. Niektóre komórki otrzymywały różne dawki polifenoli, które reagowały z aminokwasem, podczas gdy inne otrzymywały polifenole tylko w tych samych dawkach. Grupa kontrolna nie otrzymała nic. Naukowcy zaobserwowali, że komórki odpornościowe traktowane kombinacją polifenoli i aminokwasów były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż komórki, do których dodano tylko polifenole. „Ciekawe jest obserwowanie teraz efektu przeciwzapalnego w eksperymentach na komórkach. I oczywiście to tylko zwiększyło nasze zainteresowanie bardziej szczegółowym zrozumieniem tych procesów. Następnym krokiem będzie więc zbadanie efektów na zwierzętach" - mówi profesor nadzwyczajny Andrew Williams z Wydziału Nauk Weterynaryjnych i Nauk o Zwierzętach na Wydziale Zdrowia i Nauk Medycznych, który jest również autorem badania.
Polifenole i aminokwasy w kawie z mlekiem
Wcześniejsze badania naukowców wykazały, że polifenole wiążą się z białkami w produktach mięsnych, mleku i piwie. W innym nowym badaniu sprawdzili, czy cząsteczki wiążą się również ze sobą w napoju kawowym z mlekiem. Rzeczywiście, ziarna kawy są wypełnione polifenolami, podczas gdy mleko jest bogate w białka. „Nasz wynik pokazuje, że reakcja między polifenolami a białkami zachodzi również w niektórych badanych przez nas napojach kawowych z mlekiem. W rzeczywistości reakcja zachodzi tak szybko, że trudno było jej uniknąć w przypadku którejkolwiek z badanych przez nas żywności” - mówi Marianne Nissen Lund. Badaczom nie trudno zatem wyobrazić sobie, że reakcja i potencjalnie korzystne działanie przeciwzapalne występuje również w przypadku łączenia innych pokarmów składających się z białek z owocami lub warzywami. „Mogę sobie wyobrazić, że coś podobnego dzieje się na przykład w daniu mięsnym z warzywami lub smoothie, jeśli doda się do niego trochę białka, takiego jak mleko lub jogurt” – mówi Marianne Nissen Lund. Przemysł i społeczność naukowa zwróciły uwagę na główne zalety polifenoli. W związku z tym pracują nad tym, jak dodawać odpowiednie ilości polifenoli do żywności, aby miała jak najlepszy wpływ na ludzkie zdrowie. Nowe wyniki badań są obiecujące również w tym kontekście: „Ponieważ ludzie nie wchłaniają tak dużo polifenoli, wielu badaczy bada, jak zamknąć polifenole w strukturach białkowych, aby poprawić ich wchłanianie w organizmie. Ta strategia ma dodatkową zaletę polegającą na wzmocnieniu przeciwzapalnego działania polifenoli” – wyjaśnia Marianne Nissen Lund.
Bibliografia:
Źródło grafiki: pixabay.com
Więcej komentarzy...