Odpowiednia dieta na wiosnę

 

Wiosna to wyjątkowy czas, podczas którego w wiele osób wstępuje „nowe życie”. Budząca się przyroda oraz coraz dłuższe i cieplejsze dni zachęcają do zwiększonej aktywności fizycznej. Dobra pogoda sprawia, że dokonuje się także zmiana w ubiorze - cieplejsze rzeczy zastępowane są tymi lżejszymi. Z racji na te wszystkie fakty wiosna to dobry czas na zrobienie także porządków z nawykami życzeniowymi i dietą. Dostępność coraz większej liczby warzyw i owców, sprzyja nadaniu jej lekkości i zadbaniu o dostarczenie niezbędnej ilości witamin i składników. A jakie zasady jeszcze warto wdrożyć we wiosennym menu?

 

Wiosna to nie najlepszy czas na ścisłe diety

 

Ostre ograniczenie składników odżywczych – białka, zdrowych tłuszczów, węglowodanów złożonych, witamin i minerałów dla organizmu po zimie, który często jest nieco osłabiony, może doprowadzić do zaostrzenia się chorób przewlekłych lub pojawienia się nowych problemów zdrowotnych. Ucierpi również wygląd – skóra, włosy i paznokcie, które spragnione są nowej dawki witamin. Należy pamiętać, że wiosenne odżywianie nie powinno być czymkolwiek ograniczane (oprócz zdrowego rozsądku), ale raczej rozbudowane – należy wprowadzić wysokiej jakości źródła witamin i minerałów, pełnowartościowe białka i tłuszcze, błonnik pokarmowy.

 

Na co trzeba zwracać uwagę w naszej diecie na wiosnę, by nie tylko dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, ale też zadbać o sylwetkę i zmieścić się w „dżinsach, które chyba skurczyły się przez zimę”?

 

1. Warzywa i nasiona roślin


Kapusta, buraki, marchew, mrożone warzywa, kapusta kiszona, niektóre świeże surowe warzywa pozostają w naszej diecie praktycznie przez cały rok. I choć jest w nich mniej witamin, to mają wystarczająco dużo minerałów i błonnika. Dobrze jest wzbogacić dietę na wiosnę o nowalijki takie jak: świeże truskawki, czereśnie, nektarynki, brzoskwinie, ogórki, sałatę, szczypiorek itp. Można również wykorzystać kiełkujące nasiona roślin i młode warzywa, które wkrótce zaczną się pojawiać.

 

2. Maliny i jagody

 

Dobrze jest używać mrożonych jagód lub malin, jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców. Dzięki nim otrzymujemy kwasy organiczne, kwas askorbinowy, które są potrzebne naszym naczyniom krwionośnym, skórze i stawom. Warto dodawać je do potraw, a nie tylko gotować z nich kompoty. Dzika róża to najlepszy wybór do napojów. Cytrusy i kiwi mogą być używane jako źródło kwasu askorbinowego, ponieważ utrzymują tę witaminę w skórze przez długi czas.

 

3. Białko i zdrowe tłuszcze

 

Jajka, drób, ryby morskie, sery, masło, śmietana są ważne nie tylko ze względu na zawartość białka i zdrowych tłuszczów – stanowią podstawę odporności, ale także pozwalają na wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E. Odpowiadają także za nasz układ kostny, skórę, włosy i paznokcie. Ponadto produkty te zawierają część witamin z grupy B, wapń, cynk, miedź, żelazo i jod. Bez nich prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu odpornościowego i hormonalnego jest bardzo utrudnione. Oczywiście trzeba też pamiętać o tłoczonych na zimno olejach roślinnych, orzechach i nasionach. One wesprą układ odpornościowy, zatrzymają wilgoć w skórze i zapewnią zdrowy wygląd włosów.

 

4. Zboża, rośliny strączkowe i chleb pełnoziarnisty


Zboża, rośliny strączkowe i pieczywo pełnoziarniste są źródłem wielu pożytecznych substancji: białka roślinnego, witamin z minerałami, błonnika pokarmowego. Ale aby nie nabierać zbędnych kilogramów na wiosnę musisz wykluczyć z diety białe bułki, ciasta i płatki zbożowe.

 

Czego należy unikać na wiosnę?

 

Zdecydowanie należy usunąć z wiosennej diety słodkie napoje, fast foody, słodzone soki, słodycze i cukier. Te produkty nie tylko ingerują w układ odpornościowy, ale również wpływają niekorzystnie na sylwetkę. Zamiast słodyczy można wykorzystać suszone owoce, miód i gorzką czekoladę. Aby skutecznie schudnąć, potrzebny jest racjonalny harmonogram jedzenia. Wiele osób nie może uwierzyć, że aby schudnąć, trzeba po pierwsze jeść, a po drugie robić to regularnie. Po trzecie należy rozkładać kalorie równomiernie przez cały dzień. Prawidłowe odżywianie jest tylko jednym z czynników przywracających prawidłową wagę. Ważne jest, aby się poruszać, chodzić na świeżym powietrzu, uprawiać fitness czy jeździć na rowerze. Podczas wiosennej odnowy warto zrewidować nawyki żywieniowe. Usunąć z diety niezdrową żywność, a wszystkie zdrowe produkty podzielić na 4-5 posiłków i stopniowo dołączyć do tego aktywność fizyczną. Taki zabieg to gwarancja dobrego samopoczucia i pięknej sylwetki.

 

 

 

Bibliografia:

SterlingNutrition

Źródło grafiki: pixabay.com

Grafiki

Przyznane oceny
0.0

0 wszystkich ocen
Zaloguj