W maju pojawia się najwięcej nowalijek warzywno-owocowych. Możemy kupić pyszne truskawki, słodkie czereśnie, borówkę amerykańską, rzodkiewkę, ogórki gruntowe i wiele innych. Wiele z nas nie wyobraża sobie codziennej diety bez owoców i warzyw. Produkty te polecane są dla dzieci, kobiet w ciąży, osób na diecie i praktycznie wszystkich, którzy chcą zadbać o kondycję swojego organizmu. Owoce i warzywa cenione są nie tylko ze względu na smak, ale także działanie prozdrowotne. Posiadają one wiele witamin, cennych mikro i makroelementów. Ostatnio naukowcy udowodnili, że diety, które zawierają dużo owoców i warzyw, są bardzo korzystne dla naszego serca. W najnowszym badaniu wykorzystano powiązanie między markerami sercowymi, a trzema rodzajami diety: dietą DASH (dieta zakładająca spożycie owoców, warzyw i ziaren), standardową dietą bogatą w owoce i warzywa oraz codzienną dietą stosowaną przez większość populacji zachodniej (styl żywienia typowy dla krajów wysokorozwiniętych - bogaty w tłuszcze i węglowodany). Ostatni badany jadłospis powstał na podstawie diety przeciętnego dorosłego Amerykanina, podczas gdy dieta bogata w owoce i warzywa była pod wieloma względami podobna, ale zawierała zdecydowanie więcej naturalnego błonnika. Wykluczono z niej zaś przekąski i słodycze.
Warzywa i owoce wspierają nasze serce
Analiza obserwacyjna opublikowana niedawno w akademickim czasopiśmie medycznym „Annals of Internal Medicine” stanowi dowód na to, że diety bogate w owoce i warzywa mogą pomóc w ochronie układu sercowo-naczyniowego. Analiza opiera się na danych pochodzących z badania „Dietary Approaches to Stop Hypertension” (DASH), w którym oceniono wpływ specjalnie zaprojektowanej diety na ciśnienie krwi, w porównaniu z jej innymi rodzajami. Wspomniana dieta DASH została opracowana przez specjalistów w dziedzinie żywienia, którzy byli związani z Narodowym Instytutem Żywienia (NIH) w Stanach Zjednoczonych. Dieta DASH zakłada spożywanie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, niskotłuszczowych produktów mlecznych, drobiu, ryb, orzechów i fasoli. To zdecydowanie inne wytyczne w porównaniu z codzienną dietą stosowaną przez większość Amerykanów, w której nie brakuje czerwonego mięsa i tłustych, słodkich lub słonych potraw. Na potrzeby bieżącej analizy naukowcy zajmujący się żywieniem człowieka, w tym główny autor badania, dr Stephen Juraschek z Beth Israel Deaconess Medical Center w Bostonie, porównali wpływ trzech rodzajów diety na markery sercowe.
Metodologia badania
Naukowcy przyjrzeli się danym z trzech losowo przydzielonych do diet grup uczestników. Całkowita liczba badanych w niniejszej analizie wyniosła 326 osób i każda z nich przestrzegała jednej z trzech wyżej wymienionych diet przez okres 8 tygodni. Badacze ocenili następnie poziomy trzech biomarkerów związanych ze zdrowiem serca w próbkach surowicy pobranej od uczestników. Średni wiek uczestników wynosił 45lat i żaden z nich nie miał wcześniej istniejących chorób sercowo-naczyniowych. Próbki surowicy pobrano po raz pierwszy po 12-godzinnym poście, zanim uczestnicy rozpoczęli przypisaną im dietę, i później pod koniec 8. tygodniowego okresu badania. Zespół biomarkerów surowicy, które ocenili to: troponina sercowa I o wysokiej czułości, natriuretyczny peptyd typu N oraz białko C-reaktywne o wysokiej czułości. Troponina pomaga regulować skurcze mięśnia sercowego, a zbyt wysoki poziom tego białka może wskazywać na uszkodzenie serca. Wysoki poziom białka C-reaktywnego we krwi może wskazywać na stan zapalny, podczas gdy bardzo wysoki poziom peptydu natriuretycznego typu pro-B jest wskaźnikiem niewydolności serca.
Po dokonaniu oceny próbek surowicy pobranych przed i po 8. tygodniowym stosowaniu diety, zespół stwierdził, że osoby, które przestrzegały diety DASH lub drugiej diety bogatej w owoce i warzywa konsekwentnie miały znacznie niższe stężenia dwóch biomarkerów - troponiny i pro - peptydu natriuretycznego typu B, niż ich rówieśnicy, którzy stosowali typowo amerykańską dietę. Wyniki te wskazują na lepszą kondycję serca w obu tych grupach. Żadna z trzech diet nie miała zaś wpływu na poziomy białka C-reaktywnego - które mogą wskazywać na stan zapalny.
Bibliografia:
Źródło grafiki: pixabay.com
Więcej komentarzy...