Kompendium wiedzy o kaloriach – czym są i jakie jest przeciętne dzienne zapotrzebowanie na energię

 

Kaloria to jednostka energii. W żywieniu kalorie odnoszą się do energii, którą otrzymuje się ze spożywanego jedzenia i picia oraz energii, którą zużywa się podczas aktywności fizycznej. Kalorie zawarte w pożywieniu dostarczają energii w postaci ciepła, aby organizm mógł funkcjonować. Oznacza to, że aby podtrzymać funkcjonowanie organizmu, musimy spożywać określoną ilość kalorii. Ale jeśli przyjmiemy ich zbyt dużo, to z kolei ryzykujemy przybraniem na wadze. Aby sprawy były jeszcze bardziej złożone, nie wszystkie kalorie są takie same. Możesz skonsumować 150 kalorii, zjadając na przykład batonik lub spożywając 30 porcji sałaty. Dokładne zrozumienie, czym są kalorie i dlaczego je liczymy, może pomóc w podejmowaniu rozważnych decyzji żywieniowych.

 

Kalorie i waga

 

Jeśli chce się schudnąć, niezbędne jest stworzenie deficytu kalorii – należy wówczas spożywać mniej kalorii niż wymaga tego codzienna praca organizmu. Niektórzy eksperci w dziedzinie odchudzania uważają, że kaloria to kaloria. Ich filozofia polega na tym, że aby schudnąć, wystarczy spożywać mniej kalorii i spalać więcej. Jednak niektóre rodzaje kalorii zapewniają korzyści w zakresie odchudzania. Na przykład kalorie z białka są pomocne w budowaniu i utrzymywaniu masy mięśniowej. Kiedy ma się więcej mięśni można zachować aktywność w ciągu dnia i jednocześnie spalać więcej kalorii, bo tego wymaga rozbudowana tkanka mięśniowa. Z kolei kalorie z pokarmów bogatych w błonnik pomagają czuć się sytym i zadowolonym przez cały dzień.

 

Korzystanie z kalkulatora internetowego może pomóc określić, ile kalorii potrzebuje Twoje ciało, aby schudnąć w oparciu o wiek, wzrost, płeć, poziom aktywności i zakładaną utratę wagi. Kalorie są praktycznie zawsze wymienione w informacjach o wartościach odżywczych na wszystkich opakowaniach żywności. Wiele programów odchudzających koncentruje się na zmniejszeniu spożycia kalorii. Większość programów dietetycznych jest oparta o to, czym jest kaloria, ile kalorii ludzie potrzebują każdego dnia i jak pozyskiwać kalorie w sposób korzystny dla ogólnego stanu zdrowia.

Większość ludzi kojarzy kalorie tylko z jedzeniem i piciem, ale wszystko, co zawiera energię, ma kalorie. Na przykład 1 kilogram (kg) węgla zawiera 7 000 000 kalorii.

 

Istnieją dwa rodzaje kalorii:

 

  • Mała kaloria (cal) to ilość energii potrzebna do podniesienia temperatury 1 grama (g) wody o 1º Celsjusza (º C).
  • Duża kaloria (kcal) to ilość energii potrzebna do podniesienia 1 kilograma (kg) wody o 1º C. Znana jest również jako kilokaloria. 1 kcal to 1000 cal.

 

Terminy „duża kaloria” i „mała kaloria” są często używane zamiennie, co jest bardzo mylące. Zawartość kalorii opisana na etykietach żywności odnosi się zwykle do kilokalorii. Baton czekoladowy dostarczający 250 kcal zawiera w rzeczywistości 250 000 cal.

 

Dzienne zapotrzebowanie

 

Specjaliści szacują, że przeciętny mężczyzna potrzebuje 2700 kcal dziennie, a przeciętna kobieta 2200 kcal dziennie. Oczywiste jest, że nie każdy potrzebuje tej samej ilości kalorii każdego dnia. Ludzie mają różny metabolizm, który spala energię w różnym tempie, a niektórzy prowadzą bardziej aktywny tryb życia niż inni.

 

Zalecane dzienne spożycie kalorii zależy od kilku czynników, w tym:

  • ogólnego stanu zdrowia,
  • aktywności fizycznej,
  • wagi,
  • wzrostu,
  • figury.

 

Kalorie i zdrowie

 

Organizm ludzki potrzebuje kalorii, aby przetrwać. Bez energii komórki w ciele obumierają, serce i płuca zatrzymują się, a narządy nie są w stanie przeprowadzić podstawowych procesów potrzebnych do życia. Ludzie pobierają tę energię z jedzenia i picia. Gdybyśmy spożywali tylko tyle kalorii, ile potrzebujemy każdego dnia, prawdopodobnie wszyscy prowadzilibyśmy zdrowe życie. Zbyt dużo spożywanych kalorii ostatecznie doprowadza zwykle do problemów zdrowotnych. Liczba kalorii w pożywieniu mówi nam, ile zawiera ona potencjalnej energii. Ważne są nie tylko kalorie, ale także substancja, z której te kalorie są pobierane.

 

Poniżej przedstawiamy wartości kaloryczne trzech głównych składników żywności:

  • 1 g węglowodanów zawiera 4 kcal,
  • 1 g białka zawiera 4 kcal,
  • 1 g tłuszczu zawiera 9 kcal.

 

 

 


Bibliografia:

MedicalNewsToday

VeryWellFit

Grafiki

Przyznane oceny
0.0

0 wszystkich ocen
Zaloguj