Jakie niebezpieczeństwo niesie z sobą dieta bezglutenowa?

Wyniki badań są dość niepokojące. Osoby całkowicie unikające glutenu, oraz te jedzące go za mało, są aż o 13% bardziej narażone na pojawienie się u nich cukrzycy typu 2. 

Dieta bezglutenowa zdobywa coraz to większą popularność na całym świecie. Nie trzeba nawet przeglądać szczegółowych statystyk – choć liczby mówią same za siebie – aby zauważyć znaczny wzrost wyspecjalizowanych knajp i restauracji, które oferują tylko produkty bezglutenowe. Jednak nie wszyscy ludzie stosujący podobną dietę cierpią na nietolerancję glutenu. Przypadłość ta dotyka bowiem zaledwie 1% ludności. Unikanie glutenu stało się po prostu modne i zaczęło być postrzegane, jako „zdrowe”

Czy jednak rzeczywiście tak jest? Naukowcy z Harvard University postanowili się o tym przekonać. Badacze sprawdzili dane medyczne ponad 200 000 osób z okresu liczącego sobie 30 lat. W ten sposób przekonali się, że przeciętna dzienna ilość spożywanego glutenu wynosiła poniżej 12g. Jest ona równoznaczna ze zjedzeniem 2-3 kromek pełnoziarnistego chleba dziennie. Byli jednak i tacy, którzy spożywali zaledwie niecałe 4 g glutenu każdego dnia. Badacze mogli więc śmiało porównać stan zdrowia przedstawicieli obu tych grup. Dzięki temu odkryli coś niepokojącego.


Osoby całkowicie unikające glutenu, oraz te jedzące go za mało, były aż o 13% bardziej narażone na pojawienie się u nich cukrzycy typu 2. Choroba występuje wtedy, kiedy trzustka nie jest w stanie wyprodukować dostatecznej ilości insuliny dla organizmu lub gdy komórki ciała nie reagują na insulinę. Najczęściej wiązana jest ona z nadwagą, a nie – jak pokazują nowe badania – z niedoborem mikroelementów lub pojawieniem się niezdrowych składników diety, których zadaniem jest zastąpienie glutenu. Skąd jednak ta zależność? Naukowcy obwiniają niedostatecznie dużą ilość spożywanego błonnika zbóż, który może uchronić przed pojawieniem się cukrzycy.
W świetle nowych danych eksperci stanowczo odradzają stosowanie podobnej diety, chyba że faktycznie ktoś cierpi na nietolerancję – wtedy po prostu nie ma wyboru. Warto zaznaczyć również, że nie udało się jeszcze naukowo udowodnić prozdrowotnych właściwości diety bezglutenowej.

Więcej:
telegraph.co.uk

Zdjęcie: 123rf.com

Grafiki

Przyznane oceny
5.0

0 wszystkich ocen
Zaloguj