Badania przeprowadzone na owadach wykazały, że mechanizmy odpowiedzialne za uczenie się i smakowanie są kontrolowane przez te same molekuły. Naukowcy z Uniwersytetu w Sydney odkryli podstawową wiedzę na temat tego, jak percepcja słodkiego smaku jest dostosowywana do różnych diet. Chociaż od dawna wiadomo, że jedzenie może smakować inaczej na podstawie wcześniejszych doświadczeń, do tej pory nie znaliśmy szlaków molekularnych, które kontrolowały ten efekt. Niemal każda dieta wykluczająca konkretne składniki może wpływać na odczuwanie innych – tym razem naukowcy wzięli pod lupę cukier. Cukier podstępnie ukryty w ogromnej ilości produktów spożywczych nie bez przyczyny posiada przydomek „biała śmierć”. Prowadzi do nadmiernej kwasowości w żołądku, osłabia błonę śluzową jelit, przyspiesza starzenie się skóry, wywołuje częstsze infekcje i problemy z pamięcią, przyczynia się do powstawania miażdżycy, zaostrza stany zapalne, wywołuje także zawał serca i udar mózgu oraz cukrzycę.
Profesor Greg Neely z Charles Perkins Center z profesorem Qiaoping Wangiem wykorzystali muszki owocowe do badania słodkiego smaku. Dzięki nim wykazali, że smak jest wysoce subiektywny na podstawie wcześniejszych doświadczeń.
Na podstawie badań Profesor Neely udowodnił 4 tezy:
- Jedzenie, które jedzą owady, może zmienić ich postrzeganie w spożywaniu przyszłej żywności.
- Ten proces wykorzystuje tę samą maszynerię, której mózg używa do nauki.
- Ścieżki, które mogą wydłużyć żywotność są również zaangażowane w poprawę postrzegania smaku.
- Uczenie się i percepcja sensoryczna są powiązane w sposób, który dopiero zaczynamy rozumieć.
Profesor Greg Neely mówi: „Odkryliśmy, że "język" muszki owocowej - czujniki smaku na trąbie i przednich łapach - mogą uczyć się smaków przy użyciu tych samych ścieżek molekularnych, których mózg muchy używa do uczenia się. Centralnym elementem jest neuroprzekaźnik - dopamina. Okazuje się, że są to również te same ścieżki chemiczne, których ludzie używają do uczenia się i zapamiętywania różnego rodzaju rzeczy. Zaskoczyło nas, że dieta o ograniczonej zawartości białka, która sprawia, że owad żyje znacznie dłużej, zwiększa intensywność percepcji sacharozy u niego.”
Gdy naukowcy karmili muchy pokarmem, który nie był słodki, postrzeganie słodkiego smaku zwierząt uległo poprawie, ale tylko w przypadku glukozy, a nie fruktozy. Nie wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Naukowcy odkryli, że gdy zmienili dietę muszki owocowej (zwiększyli ilość cukru, usunęli smak cukru, zwiększyli ilość białka, zmienili cukier na węglowodany złożone), to drastycznie zmieniło się to, jak muszce owocowej smakuje cukier podany po kilku dniach.
Cytując profesora Wanga: „Odkryliśmy, że kiedy muchy zjadały niesłodzone jedzenie, to słodki smak był znacznie intensywniejszy. Chociaż te obserwacje przeprowadzono na muszkach owocowych, zaangażowane cząsteczki są podobne jak u ludzi. Wiemy, że ludzie również odczuwają zmiany w postrzeganiu smaku w odpowiedzi na dietę, więc możliwe jest zachowanie całego procesu”
Naukowcy zmapowali ścieżkę, jakimi poruszają się molekuły odpowiedzialne za odczuwanie smaku i zauważyli, że nakładają się z tymi kontrolującymi uczenie się i zapamiętywanie.
Badania opublikowane w Cell Reports są kontynuacją badań profesora Neely'ego, testującymi działanie sztucznych substancji słodzących u ludzi. Badania wykazały, że sztuczne substancje słodzące aktywują neuronalną ścieżkę głodu i ostatecznie promują zwiększone spożycie pokarmu, szczególnie w połączeniu z dietą o niskiej zawartości węglowodanów. „Nasze pierwsze badania koncentrowały się na tym, w jaki sposób różne dodatki do żywności wpływają na mózg, i stwierdziliśmy, że smak zmienił się w odpowiedzi na dietę, więc tutaj śledziliśmy ten proces i opisaliśmy, jak to działa” - powiedział profesor Neely.
Wyniki badań mogą skutecznie motywować osoby, które powinny ograniczyć spożycie cukru. Okazuje się, że im mniej go jemy, tym bardziej odczuwamy słodki smak, gdy już spróbujemy czegoś słodkiego. Swoje uzasadnienie w tych badaniach może również znaleźć idea Cheat day – jednego dnia wyłączonego z diety, podczas którego można rozkoszować się słodkościami i produktami wyłączonymi z codziennej diety itp.
Bibliografia:
Źródło grafiki: pixabay.com
Więcej komentarzy...