Czym jest Drzewo Zdrowia:
Drzewo Zdrowia to innowacyjna baza specjalistycznej wiedzy medycznej. Znajdziesz w niej nie tylko wnikliwe opisy jednostek chorobowych, ale również odpowiedzi na wiele dręczących Cię pytań o zdrowie. Spośród niezliczonych spisów chorób na rynku usług medycznych wyróżnia ją fakt, iż wszystkie treści są tworzone od podstaw przez lekarzy - specjalistów w danej dziedzinie, którzy na co dzień zajmują się terapią opisywanych schorzeń. Otrzymujesz więc bezpłatny dostęp do najaktualniejszej, rzetelnej wiedzy z pierwszej ręki, wzbogaconej często o doświadczenia z wieloletniej praktyki lekarskiej!
Łatwe wyszukiwanie:
Przejrzysta forma graficzna z podziałem na oznaczone symbolami kategorie oraz sprawna wyszukiwarka pozwolą z łatwością znaleźć interesującą Cię chorobę. Podrozdziały zawarte w każdym opisie dodatkowo usystematyzują wiedzę o jej przyczynach, objawach, diagnostyce i leczeniu. Jednak oprócz typowych opisów jednostek chorobowych w naszym Drzewie Zdrowia znajdziesz artykuły medyczne o podłożu i profilaktyce pewnych zjawisk biologicznych, organizacji służby zdrowia oraz wybranych formach terapii i procedurach medycznych, dzięki czemu ujrzysz interesujące się schorzenie w szerszym kontekście.
Usługi medyczne:
Ponadto w każdej kategorii znajdziesz dział "Usługi medyczne", który przybliży Ci metody diagnostyczne i lecznicze stosowane w konkretnych dziedzinach medycyny. Dzięki temu lepiej zrozumiesz, co czeka Cię po rozpoznaniu danej choroby oraz o jakie świadczenia możesz się starać.
Choroby:
Artykuły:
Aktualności ze świata medycyny:
Naukowcy z Jackson Laboratory odkryli, że zmiany w sekwencji DNA, które zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy, mają bezpośredni wpływ na zdolność komórek trzustki do radzenia sobie z różnymi rodzajami
Witamina D to składnik, który otrzymujemy ze słońca, ale pomimo jej teoretycznie dużej dostępności, jeden na trzech dorosłych Australijczyków nadal cierpi na łagodny, umiarkowany lub ciężki niedobór
Do niedawno przeprowadzonego badania rekrutowano uczestników, którzy wygrali walkę z rakiem. Naukowcy odkryli, że ci, którzy mieli najniższy poziom aktywności fizycznej i najwięcej czasu spędzali si
Melioidoza występuje bardzo rzadko w Stanach Zjednoczonych, ale cztery przypadki między marcem a lipcem 2021 r. w czterech różnych stanach, w wyniku których doszło do dwóch zgonów, zwróciły uwagę ca
W ostatnich latach woda kokosowa i olej kokosowy stały się dość modnym dodatkiem i uzupełnieniem codziennej diety. Woda kokosowa oprócz tego, że jest naturalnie słodka i dobrze nawadnia organizm, to
Najnowsze badania szczegółowo opisują liczne długoterminowe skutki COVID-19, wskazując na ogromne obciążenie zdrowotne. Wraz z postępem pandemii COVID-19 stało się jasne, że wielu ozdrowieńców - naw
Około 6,2 miliona dorosłych w Stanach Zjednoczonych cierpi na niewydolność serca. Na całym świecie choroba dotyka około 23 milionów ludzi. Niewydolność serca występuje, gdy serce nie może skutecznie
Choroby serca są główną przyczyną zgonów kobiet w Stanach Zjednoczonych. Ogólnokrajowe badanie przeprowadzone przez American Heart Association wykazało, że pomimo ryzyka wiele kobiet nie zdaje sobie
Żyjemy w czasach „kultu ciała”. Ze wszystkich stron otaczają nas kolorowe magazyny, zachęcające reklamy, zdjęcia na Instagramie, na których możemy obserwować modelki, piosenkarki, trenerów fitness z
Badania przeprowadzone na owadach wykazały, że mechanizmy odpowiedzialne za uczenie się i smakowanie są kontrolowane przez te same molekuły. Naukowcy z Uniwersytetu w Sydney odkryli podstawową wiedzę
Czy wielbiciele mięsa (w tym drobiu) i ryb mogą spać spokojnie? Najnowsze badania pokazują, że niekoniecznie. Przeprowadzono kilka badań, na podstawie których oceniono szkodliwość popularnych produk
NAFLD, czyli niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. nonalcoholic fatty liver disease) to postępujące, przewlekłe schorzenie o przebiegu przypominającym alkoholowe uszkodzenie wątroby, lecz
Badanie na dzień mamy? Tak, dokładnie z okazji dnia mamy przygotowaliśmy razem z naszym partnerem najnowocześniejszym centrum gastroenterologii we Wrocławiu Kliniką Salvita, specjalny pakiet korzyści
W 2014 roku świat obiegła wiadomość, że naukowcom udało się uzyskać komórki macierzyste z pobranych od pacjentów fragmentów skóry. Dokonali oni bowiem niezwykłego wyczynu: za pomocą odpowiednio dobran
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia problem otyłości dotyczy już 13% światowej populacji i niemal 40% dorosłych Amerykanów. Liczba ta wzrosła trzykrotnie w ciągu ostatnich 40 lat i nic ni
Podobno są leniwi, pozbawieni wytrwałości, egocentryczni i uzależnieni od mediów społecznościowych. Nie troszczą się o przyszłość, nie potrafią ciężko pracować, lecz czekają, aż podsunie im się pod no
Nie ulega wątpliwości, że cukrzyca to choroba cywilizacyjna – szacuje się, że choruje na nią ok. 387 milionów ludzi na świecie i nawet 3,5 miliona Polaków. Około jedna trzecia z nich nie zdaje sobie s
Medycyna wraca do korzeni – taki wniosek nasuwa się po przeczytaniu najnowszych naukowych doniesień. Po latach zamknięcia w sterylnych laboratoriach i pracy z najnowocześniejszymi technologiami badacz
Zachorowalność na cukrzycę wzrasta w krajach wysoko rozwiniętych w zastraszającym tempie, a w ślad za nią kroczy zwiększenie liczby chorych na retinopatię cukrzycową. Szacuje się, że ta poważnie upośl
Mimo wysokiego poziomu higieny i rozpowszechnienia antybiotyków ciało człowieka zamieszkują miliony bakterii. Fakt ten nie świadczy o żadnej patologii – większość naszych lokatorów to mikroby nieszk
Smartfony, smartwatche, smart TV – ty tylko niektóre z nowoczesnych urządzeń mających ułatwiać nam życie i wychodzić naprzeciw wszelkim oczekiwaniom. Czy na podobną technologię jest miejsce w medycyni
Jak podaje Business Insider Polska, do resortu zdrowia wypłynęła petycja, w której zaproponowano wprowadzenie zakazu stosowania słodzików w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Jej autorzy przekony
Wyniki badań są dość niepokojące. Osoby całkowicie unikające glutenu, oraz te jedzące go za mało, są aż o 13% bardziej narażone na pojawienie się u nich cukrzycy typu 2. Dieta bezglutenowa zdobywa cor